10 важни витамини за добро здраве
10 важни витамини за добро здраве / www.sxc.hu

Zdrave.log.bg публикува списък с 10 полезни витамини и минерали, които всеки трябва да включи в ежедневието си, за да са радва на добро здраве. Употребата им в доза, консултирана предварително с лекар, ще поддържа високото ниво на енергия и ще държи тялото далече от болести. Витамините са подредени по азбучен ред, разделени на водноразтворими и на мастноразтворими, както и основните храни, в които се съдържат

Витамин B1 (тиамин):

Тиаминът е необходимо вещество за разграждане на мазнините, нормалното протичане на растежа и работата на сърдечносъдовата и нервната система. Той спомага за осигуряването на енергия за тялото чрез превръщането на кръвната захар в енергия. Той пази лигавиците здрави и е важен за мускулната функция. Витамин В1 може да предотврати развитието на катаракта.

Важни източници на витамин B1 са зеленчуците, пълнозърнестите продукти и орехите, съдържа се в пшеницата и сушения боб. Най-добрият източник на витамин B1 от животински произход е свинското месо. Има го също в млякото, сиренето, грахта, пресните и сушените плодове, яйцата.

Витамин B2 (рибофлавин):

Витамин B2 или рибофлавин е вторият член на В комплексната група. Витамин B2 е от съществено значение за растежа и общото здравословно състояние. Той функционира като част от група ензими, които участват в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините и участва в редица химически реакции в организма и затова е от съществено значение за поддържането на нормална тъкан.

Витамин B2 спомага храносмилането и помага във функционирането на нервната система. Той предотвратява запека, популяризира здравословна кожата, нокти и коса, и укрепва лигавиците на устата, устните и езика. Рибофлавинът също играе важна роля за здравето на очите и облекчаването на очни деформации и е особено полезен за противодействие на тенденцията към глаукома.

Храните, богати на Витамин B2, са зелените зеленчуци като ряпа и цвекло, както и плодове - папая, кайсия, ябълки, стафиди и тропически плодове. Витамин B2 се съдържа също в овчи черен дроб и яйца, обезмаслено и необезмаслено краве мляко. Други добре известни източници на този витамин са бадемите, орехите, фъстъците, семената. 

Витамин B3 (ниацин):

Витамин B3 или ниацин е важен за правилното кръвообращение и здравословното функциониране на нервната система. Той поддържа нормалните функции на стомашно-чревния тракт и е от съществено значение за правилния метаболизъм на протеините и въглехидратите. Той помага да се поддържа кожата здрава. Ниацина разширява кръвната капилярна система. Този витамин също е от съществено значение за синтеза на половите хормони, а поддържа свеж и ума.

Храните от животински произход са по-богати на витамин B3 от растителните и това основно са овчи черен дроб, постно месо, скариди, свинско и краве мляко. Сред растителните източници са ориз, трици, пшеница, фъстъци, слънчогледови семена, бадеми и листни зеленчуци като ряпа и цвекло.

Витамин B7 (витамин H, биотин):

Витамин В7 или биотин, известен още като витамин Н, има поддържаща роля в обмяната на веществата, тъй като участва в синтеза на витамин С и усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините. Съвместно с другите витамини от групата В той помага за превръщането на храната в енергия, като пренася въглеродния двуокис. Витамин B7 подсилва ноктите, допринася за повишена енергичност, чрез увеличаване активността на ключови за освобождаването на енергия ензими в клетките и поддържа в норма триглицеридите в кръвта.

Храните, богати на биотин, са яйчният жълтък, черен дроб и някои зеленчуци.

Целия текст прочетете ТУК