Ранди Гарднър е първият рекордьор, който е изкарал най-дълго време без сън, без използване на каквито и да е стимуланти.

Днес Ранди Гарднър е жив и здрав на 68 години. Ето няколко неща, които може би е добре да знаете, ако искате да изследвате безсънието.

През 1963 г. 17-годишният Ранди Гарднър се записва за научен панаир в Сан Диего, на който иска да постави световен рекорд за най-много дни без сън, но без употреба на стимуланти. Ранди успял да остане буден в продължение на 264,4 часа или около 11 дни и 25 минути.

„Нощните птици“ трябва да са по-бдителни за психичното си здраве

Експериментът се превърнал в национална сензация.

Той спечелил първото място, а постижението му е записано в книгата за Рекордите на Гинес. Експериментът му е описан детайлно в подробен медицински доклад.

Недоспиването ни разболява и състарява (ВИДЕО)

След три дни без сън Гарднър е влязъл в раздразнително настроение и е започнал да губи координация. Постепенно били засегнати всичките му сетива, включително и обонянието. На петия ден е започнал да халюцинира и мозъкът му лека-полека е започнал да изпада в съноподобно състояние. Изследванията на мозъка му са показали, че реално той не е бил напълно буден, както е изглеждало. Всъщност отделни части от мозъка му са се изключвали за локална невронна дрямка от време на време. Но не е имало основание да се смята, че животът на Гарднър е бил в опасност.

И още:

Защо с възрастта все по-трудно заспиваме?

30 минути недоспиване разрушават здравето

До какво води липсата на сън при жените?

Какво не трябва да ядем преди лягане (ВИДЕО)

Позата, в която спим, може да облекчи болките по тялото

Разкриха кои са най-полезната и най-вредната поза за сън (СНИМКИ)

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате