Още една причина да се излежаваме през уикенда
Още една причина да се излежаваме през уикенда / ThinkStock/Getty Images

Излежаването през уикенда е полезно за здравето, тъй като предпазва от диабет, установиха учени от университета в Колорадо, цитирани от в. "Дейли мейл".

Известно е, че липсата на сън увеличава риска от диабет с 16 процента. Мързелуването в леглото и спането до късно в събота и неделя може мощно да му се противопостави.

Екипът на Жозиан Брусар направил опити с доброволци, които спали добре в продължение на четири вечери и много зле за същия период от време. От получените резултати станало видно, че били нужни само два дни добър сън в по-голямо количество, за да се компенсират метаболитно последствията от четири дни безсъние.

Най-сърдити и кисели сутрин

В експериментите били включени 19 доброволци в млада възраст и в добро здравословно състояние. Те могли да спят по осем часа и половина в продължение на четири дни. След това четири денонощия им било позволено да спят не повече от 4,3 часа. Участниците получили право и на две нощувки с 9,7 часа сън.

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Учените изследвали инсулиновата чувствителност на доброволците - способността им да регулират нивата на кръвната им захар. При четири нощи лош сън инсулиновата чувствителност спаднала с 23 процента, а рискът от диабет се увеличил с 16 процента.

След две нощи "свръхспане" инсулиновите нива на участниците влезли в нормата.

Източник: БТА