Сандаловото дърво е тропическо, вечнозелено растение, което расте традиционно на територията на Южна Индия. Разпространено е в Източна Индонезия, Северна Австралия, Шри Ланка и Хавай.

Растението достига височина 4-9 метра, но в Индия може да порасне до 20 метра. Има изключително бавен растеж и за 50 години достига само 10 метра височина, пише каналът "Баба знае" във vbox7.

Сандаловото дърво се смята за свещено в някои религии, а някои култури му отдават специално място, заради неговите ароматни и лечебни свойства. Заради високата му стойност растението е изключително използвано, до степен, в която се превръща в застрашен от изчезване вид.

От сандаловото дърво най-често се използват неговата сърцевина и масло, които са често употребявани в медицината. Ето и някои ползи от растението:

Укрепва имунната система

Сандаловото масло се използва при лечение на вируси и инфекции. То укрепва имунната система и бързо облекчава кашлицата, като благодарение на антимикробните си свойства е идеално при лечение на инфекции по дихателната система.

Сандалово масло
iStock/Getty Images

Грижа за кожата

Сандаловото дърво се използва при лечение на акне, като намалява излишния себум и успокоява кожата. Идеално е в лечението на екзема и псориазис. Благодарение на антисептичните си свойства, сандаловото масло бързо облекчава рани и пъпки и помага за намаляването на петната по кожата.

Изчиства тялото от токсини

Сандаловото масло помага за изчистването на тялото от токсини и намалява шансовете за инфекции на бъбреците.

Подобрява паметта

Маслото от сандаловото дърво подобрява паметта и концентрацията. Премахва стреса и тревогата и успокоява ума и тялото.

Регулира кръвното налягане

Според проучване сандаловото дърво регулира кръвното, не само когато се приема вътрешно, но и когато се постави върху кожата.