Акнето е едно от най-често срещаните кожни проблеми. Важно е да знаем, че всяко акне е различно и е добре да се консултираме с дерматолог, за да не влошим състоянието на кожата си, пише каналът "Баба знае" във vbox7. Ето и някои природни средства, които могат да помогнат за подобряване на кожата ни и справяне с акнето.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има силни антибактериални свойства, които се борят с причинителите на акне. Важно е да не бъде използвано директно върху кожата, а да се смеси с вода или гел от алое вера в съотношение 1:9.

Масло от чаено дърво
iStock/Getty Images

Канела

Канелата освен подправка е идеална и като маска за лице, особено, ако е в съчетание със сода за хляб, лимонов сок и вода.

Овес

Овесът е добро средство срещу акне върху лицето и гърба. Той абсорбира себума и ограничава появата му върху кожата. Овесът се смесва с малко вода, мед и лимонов сок и се втрива в кожата с масажни движения, а след това се изплаква.

Ябълков оцет

Равни части ябълков оцет и вода могат да се използват като отвара, която с памучен тампон да бъде нанасяна върху кожата на лицето и гърба.

Алое вера

Подпомага кожната еластичност и предотвратява образуването на белези и петна от акне. Може да бъде използвано и като средство за почистване на кожата.

Алое вера
iStock/Getty Images

Лайка

Отварата от лайка успокоява кожата и предотвратява възпаленията, причинени от акнето. Освен това, билката ще хидратира кожата на лицето.

Невен

Флаваноидите в тази билка имат противовъзпалително действие, което я правят подходяща при терапия срещу акне. С отварата от невен може да се почисти лицето, като се нанесе с памучен тампон върху кожата.

 
https://medpedia.framar.bg/