Санскритската дума шамбала означава спокойно, тихо място. Шамбала също е митична страна, за която се споменава още в древните текстове. Според легендите за нея там могат да живеят само хора, които са с напълно чисти от всичко негативно души - емоции, чувства мисли.

Загадъчният Тибет (ВИДЕО/СНИМКИ)

Митичната страна Шамбала се намира някъде около Тибет и в нея царуват мъдростта и любовта. Според легендите хората, които живеят там, никога не остаряват и не страдат. Страната има и други имена - Забранената земя, Земята на белите води, Земя на чистите енергии, Земя на живия огън и Земя на чудесата. Тя обаче е най-известна като Шамбала.


Пет недостъпни места в света, обвити в мистерия (ВИДЕО)

Легендата за нея започва още преди хиляди години. Споменаването и може да бъде открито в множество древни текстове.

Тибет
ThinkStock/Getty Images

Най-ранното споменаване на Шамбала е в Калачакра . Самият термин, използван в тантрическия будизъм, буквално значи „колело на времето“ или „времеви цикли“. Там се тълкува по два начина - като реално физическо място, а другият като духовно място, което може да бъде посетено само от чисти души.

Пътешествие из едно от най-мистичните места на земята (СНИМКИ)

14-ят Далай Лама през 1985 година казва, че Шамбала е духовно място, а не страна, каквато си я представят повечето хора. И няма как да бъде открита, освен по духовен път и то с много практики и специални медитации.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук