Тибет е едно от най-красивите и загадъчни места на планетата.

Той привлича туристи от всички краища на света с уникалната си природа и култура, но и с тайнствената си и мистична атмосфера.

Тибет е административен район на Китай, но от дълги години се бори за своята независимост и това не е случайно.

Георги Тошев показва „Тибет в изгнание"

Той е отделна страна с уникална източна култура и религия, която в продължение на стотици години е била затворена за чужденци и представители на други религии. Затова е успяла да запази своята идентичност.

В продължение на много години е бил затворена страна на будистките монаси - ламите.

монаси
Thinkstock/Getty Images

И сега влизането в тази китайска област не е възможно през цялата година. В определени месеци престоят на чужденци на територията на Тибет е недопустим или е с разрешение от властите.

Тибет е люлката на будизма. Има над две хиляди будистки храма, повечето от които са затворени за обществеността.

Китай призова САЩ да не се месят в работите му, свързани с Тибет

В Лхаса, столицата на Тибет, се намира един от най-големите дворци в света - двореца Потала. Той е висок 13 етажа и е духовният център на тибетските монаси.

Тибет
Thinkstock/Getty Images

В Тибет има уникални будистки храмове, които съхраняват Храмът Джоканг е известен не само с факта, че там се съхраняват изображенията на божества.

Природата на Тибет е още едно съкровище, което привлича туристи и поклонници. Там има цяла система от "мистични" езера. Например "Манасаровар" е езерото с водата на живота, а "Ракшас" е Мъртвото езеро или езерото на дявола.

Китай ще строи туристически комплекс на Еверест

Според легендата "Ракшас" е единственото обиталище на злите духове след битката им с добрите духове.

Друго мистично или дори религиозно място в Тибет е свещената планина Кайлаш, оформена като пирамида, чиито страни са ориентирани по четирите посоки на света.

Тибет
Thinkstock/Getty Images

Поклонниците, които посещават Тибет, правят пълна обиколка на планината, защото се смята, че това изчиства човека от греховете.