Мит и истина за афродизиаците
Мит и истина за афродизиаците / снимка: Impact Press Group

Определени продукти може да ни изглеждат изключително секси. И когато трябва да подготвим възбуждащо ястие, винаги на ум ни идват ягодите, стридите, шоколадът. Друг е въпросът обаче до колко те могат да събудят у нас сексуалното желание.

"Още преди стотици години афродизиаците са използвани широко по света, но учените никога не са успели да обяснят или да дадат конкретен отговор на това дали те наистина влияят така, както техните консуматори биха искали", казва Масимо Марконе от катедрата по научно хранене към канадския университет Гелф.

Марконе е изследвал стотина привърженици на известни афродизиаци. Целта на това изследване е била да се утвърди дали наистина те влияят на потентността и сексуалното желание, независимо от това дали те са от психологическо или физиологическо естество.

Женшенът, шафранът са естествен продукт и значително подобряват сексуалната функция. Виното и шоколадът също влияят добре, но най-вече благодарение на психологичния ефект, отбелязва БГНЕС. Въпреки че много са смятали испанската муха и Буфо жабата за афродизиаци, тяхното действие е било изцяло обратно на желаното. Алкохолът повдигал сексуалното желание, но пък от друга страна силно влияел на сексуалното изпълнение. Засилена сексуална възбуда е забелязана и при животни, които са консумирали кромид лук, джинджифил и индийско орехче.

Проблемите с еректилната дисфункция могат да се решат с помощта на синтетична дрога включително sildenafil (виагра) и tadalafil (cialis). Тези лекарства обаче може да предизвикат и странични действия като например главоболие, болки в мускулите, замъглен поглед, а при това не влияят на либидото ни.