Леонардо да Винчи
Леонардо да Винчи / iStock/Getty Images
Неподписана картина на неидентифициран плешив мъж с брада предизвика вълнение у историците и изкуствоведите, след като бе открита да се мъдри незабелязана сред колекция на исторически замък в централна Франция от десетилетия.

Писмо, написано преди 145 години и открито миналата година, предполага, че творбата може да се окаже портрет на италианския философ от XV-XVI век Николо Макиавели, нарисуван не от кой да е друг, а от самия майстор на ренесанса Леонардо да Винчи.

Предстоят няколко месеца изследвания, за да се установи обекта и произхода на картината, но Силви Жиру, директор на „Шато де Валенсай“ в централна Франция, казва, че „не е невъзможно“ това да се окаже връзка между двама от най-известните мъже в историята.

Най-голямата изложба, посветена на Леонардо да Винчи, беше открита в Париж


Замъкът, в който се помещават произведенията на изкуството, някога е принадлежал на Шарл-Морис де Талейран-Перигор - дипломат, известен просто като Талейран, починал през 1838 година.

Миналата година в архив бе открит документ от 1874 г. и подписан от ковчежника на Талейран, споменаващ портрет на Макиавели върху дърво с размери 55 на 42 сантиметра, рисуван от Леонардо. Мрачният портрет е на мъж със сериозно изражение и с дълго, тясно лице, остър нос и заострена брада, облечен в черно палто и бяла риза.

Няколко месеца високотехнологични тестове ще се стремят да установят дали работата е от ръката на Леонардо, като практически се изследва слой по слой.

Усмивката на „Мона Лиза“ в Лувъра стана по-ясна

Ан Жирардо от местния архивен офис вярва, че човекът от портрета има много по-голяма прилика с френския философ от 16 век Мишел дьо Монтен, отколкото с Макиавели.

Друга причина за скептицизъм е дървената подложка на картината, която изглежда твърде гладка, за да бъде от времето на Леонардо, въпреки че реставрационните работи, извършени върху картината в Берлин през 1890-те, могат да обяснят това очевидно несъответствие.

Ако картината бъде идентифицирана като тази от предположенията обаче, това ще послужи като доказателство, че Макиавели и Леонардо са се срещнали лично.

Бумът около картината идва след голямата експозиция на Леонардо да Винчи, открита в Лувъра в Париж миналата седмица, за да отбележи 500 години от смъртта му - 12 години преди тази на Макиавели.
БГНЕС