Мистериозен кръг вълнува жителите на Гюешево
Мистериозен кръг вълнува жителите на Гюешево / снимки: Влади Владимиров

Странно явление наблюдават и коментират жителите на кюстендилското село Гюешево. В местността "Извора" се е образувал необичаен кръг. На поляна, близо до последните къщи в селото, има кръг с диаметър 10 човешки крачки, очертан от изсъхнала трева.

"Явлението е от 3 години, кръгът беше по-малък, около 2,5 метра в диаметър, на следващата година стана 5 м, а сега е 10 метра, всяко година се увеличава. Нямам обяснение, където е бил стария кръг, пониква зелена трева. Някои вярват, други не. Има версии за извънземни", разказа собственикът на имота Иво Стойков.

"Стари хора казват, че подобен кръг е имало, преди 20 години в друга местност и са мислили, че са самодиви. Един приятел предполага, че има излъчване на радиация от разпадане на уран или олово на дълбочина 200- 300 метра и под въздействието на ултравиолетовите лъчи се получава като фуния. Като гледам този кръг почвам да вярвам и в НЛО", каза още Стойков.

Мистериозен кръг вълнува жителите на Гюешево
netinfo

Той обясни, че поляната не се обработва и не е пръскана с химикали. Първа необичайното явление забелязала леля му, докато пасяла кравата си.

Чичото Петър Стойков допълва: "Преди 3 години бях запалил копа сено и на следващата година се появи този кръг. Беше към 1,5 метра в диаметър и от година на година се увеличава. Постоянно тревата е изсъхнала по очертанията на кръга".

За странния кръг знаят вече и служителите на Гранична полиция, които патрулират по българо-македонската граница. Планира се измерване с уред, за да се провери версията, че мястото е радиоактивно.

Мистериозен кръг вълнува жителите на Гюешево
netinfo