/ iStock/Getty Images
Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) засяга над 25% от мъжете над 40
За немалко мъже над средна възраст настъпва момент, когато качеството на живот чувствително се влошава. Затруднено и често уриниране, нежелани нощни ставания, физическо неразположение в седалищната област и смущаване на сексуалността. Причината —  доброкачествена простатна хиперплазия. Процентът на засегнатите от ДПХ се увеличава до 80% сред мъжете над 60-годишна възраст и преминава 90% при 90-годишните.

Животът започва след 40
Светът се променя. С него и ние, и нашето ежедневие. Вече говорим за реализиране на истинския ни потенциал след като навършим 35 години. В модерния, динамичен и разнообразен свят все повече и по-дълго търсим потенциала на възможностите около нас. Затова учим по-дълго, изпробваме различни професии и създаваме семейства по-късно. Натрупваме много опит, който все по-често реализираме след преминаването на средната възраст. Затова неслучайно възрастта на успешните предприемачи постоянно се увеличава, а вече успелите през по-ранните си години бележат още по-големи бизнес успехи след 40.

Здравето ни е въпрос на добра превенция
Доброто здраве означава да можем да осъществим пълния си потенциал, дори с напредването на възрастта. Затова е толкова важно да сме добре информирани относно рисковете, които носи толкова разпространен проблем сред мъжете като ДПХ.

Какво е простатата?
Много мъже не са сигурни какво представлява простатата, как функционира или кога да се обадят на лекар, ако смятат, че имат проблем. Информацията е най-доброто средство за справяне с този аспект от мъжкото здраве. Простатата е малка жлеза с размер на орех, част от репродуктивната система на мъжа, която се развива през целия живот. Разположена е между пикочния мехур и пениса, пред ректума, а уретрата преминава през центъра ѝ. Всякакви изменения в нейната структура са свързани с редица неприятни симптоми и значително понижаване на качеството на живот.Защо е важна превенцията на ДПХ?
Доброкачествената простатна хиперплазия възниква, когато клетките на простатната жлеза започнат да набъбват и увеличават размера си – това води до уголемяване на простатата и притискане на уретрата, ограничавайки потока на урината. Причините — хроничен възпалителен процес в комбинация с хормонален дисбаланс, който се дължи на намаляване на нивата на свободния тестостерон в организма и образуването на активния дехидротестостерон.


Най-честите симптоми на ДПХ са затруднено и често уриниране, забавено начало на уринирането, намалено налягане на струята и накъсването ѝ, поява на остатъчни капчици след уриниране, чувство на недоизпразване на пикочния мехур, внезапни позиви за уриниране, понякога придружени с изпускане.
Пренебрегването на първите симптоми и последващо игнориране на задълбочаването им може да доведе до усложнения и до състояние на простатата, което не подлежи на ефективна терапия.

Как да разпознаем, че имаме проблем?
Ранното диагностициране на ДПХ може да предотврати задълбочаването на проблема.
Ето защо е добре да се обръщаме към личния ни лекар при проявяването на характерна симптоматика. Виж теста ни за оценка на състоянието на простатата, съобразен с Международния простатен симптоматичен индекс (МПСИ).
Направи теста тук.

Превенция и правилни мерки
Когато става въпрос за превенция на започналия процес на ДПХ, е изключително важно да се доверим на препоръки от професионалисти за сигурни и изпитани продукти.
Linoprost e натурален продукт на пазара, който повлиява и двата механизма на развитие на ДПХ, като облекчава симптомите и може да спре процеса на възпаление и възстановява хормоналния баланс. Linoprost съдържа 4 биологично активни вещества от първа степен на доказана клинична ефективност, включени в последните насоки за лечение на ДПХ от Европейската асоциация по урология. Това са екстракти от сау палмето, африкански пигеум, коприва и ликопен.
 „Линопрост помага стопиране процеса на растеж на простатата, а също и за спиране на възпалителния процес. Подобрява сексуалната функция при мъжа и намалява риска от развитие на рак на простатата“, обясни  д-р Филип Йовчев специалист по урология и обща медицина и член на Български лекарски съюз.

 
Linoprost е продукт за превенция на развитието на ДПХ, съдържащ авфрикански пигеум. Той се използва от древността за поддържане на състоянието на простатата, нормализиране на нивата на тестостерон и поддържане и засилване на сексуалната функция. Освен благоприятния ефект за простатата, той регулира дейността на имунната система, подобрява естествения поток на урината и действа като уринарен антисептик.

Най-важни са резултатите
След тримесечно проследяване по Международния простатен симптоматичен индекс (IPSS) урологът от УМБАЛ „Доверие“ и ДКЦ-25 д-р Михаил Колев установява, че една таблетка дневно Linoprost може ефективно  да облекчи симптомите на ДПХ. Пациентите му, на възраст между 50 и 70 години, сами оценяват състоянието си като по-добро и продължават да приемат Linoprost и след края на изследването. 
 
- 100% от пациентите с тежки симптоми след три месеца преминават в групата с умерени симптоми.
- 100% от пациентите в групата с умерени симптоми подобряват състоянието си със средно подобрение от 6 точки по IPSS, което е 32% от симптомите, свързани с ДХП.
- Не са наблюдавани нежелани лекарствени реакции при никого от пациентите.

И не забравяйте!
Най-добрата превенция са редовните прегледи.