Местенето на стрелките е по-вредно за здравето, отколкото мислим
Местенето на стрелките е по-вредно за здравето, отколкото мислим / ThinkStock/Getty Images

Настройването на часовниците с един час назад или напред може да нанася повече вреди на човешкото здраве, отколкото се предполага, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от финландско проучване.

С наближаването на астрнономическата пролет дните стават по-дълги, а сутрините малко по-организирани. Скоро часовниците ще бъдат преместени напред и хората ще се лишат от един час сън.

5 дни след местенето на стрелките са нужни за адаптация при здрави хора

Преминаването към лятно часово време обаче е свързано с нещо повече от това, че за хората например става по-лесно да тренират сутрин, преди да отидат на работа. Данните от ново проучване показват, че преместването на часовниковите стрелки може да е свързано с повишен риск от един от най-разпространените видове инсулт.

Резултатите от предварително проучване на болнични приеми във Финландия за 10-годишен период показват увеличаване на броя на случаите на исхемичен инсулт след преминаването към лятно часово време. По данни на Американската кардиологична асоциация исхемичните инсулти съставляват 87 процента от всички случаи на мозъчен удар.

Смяната на часовника влияе не само на хората, но и на животните

Авторите на проучването от университета на Турку ще разполагат с окончателните резултати и ще ги представят през април. Според наличните към момента данни, броят на исхемичните инсулти се увеличава с осем процента в двата дни след преминаването към лятно часово време.

Изследователите са установили също, че за болните от рак и хората над 65 години рискът от инсулт е съответно с 25 и 20 процента по-висок след преминаване към лятно часово време, отколкото по друго време. Резултатите не показват увеличаване на смъртността от инсулт след смяната на времето.

Източник: БТА