Мексико празнува признаването на мариачите за световно наследство
Мексико празнува признаването на мариачите за световно наследство / снимки: Reuters

Мексико празнува включването на музиката на местните мариачи в списъка с културни ценности на ЮНЕСКО. "Имаме нещо, с което да се гордеем, мариачите са нещо, което идентифицира всички мексиканци по света, и това го доказва", заявява Луис Мартинес, цигулар от групата мариачи Los Reales.

Традиционният вид музика е заплашен в родната си страна поради разпространението на друга музика сред младежта, отбелязва БГНЕС. Музиката им е представена и в латиноамериканската диаспора в САЩ и Европа. В Париж има около 30 групи мариачи, посочват изследователите.

Мексиканската музика беше между новите попълнения в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добавена на срещата в Индонезия. Организацията на ООН ще се опита да постигне популяризацията й и "привличане на внимание към нейното значение, като се насърчава диалога, който зачита културното многообразие".

Мексико празнува признаването на мариачите за световно наследство
netinfo

Португалия празнува включването на фадо музиката към списъка на ЮНЕСКО с нематериалните културни наследства. Много малко неща могат да представят културата и духа на един народ както музиката, обясняват португалците, които организираха истински карнавал в родината на соул музиката Алфама в Лисабон. Фадото се оформя окончателно в началото на 19 век в резултат от смесването на характерни гръцки, романски и арабски музики при известно влияние и от бразилската колония. Популярните ритми на Португалия са сравнително оценени в Испания, Франция, Холандия, Япония, Индия и Бразилия. Названието произлиза от латинската дума фатум /fatum/, която означава съдба или провидение. Традиционно се изпълнява само от един певец в съпровод на класическа и португалска китара.