/ iStock/Getty Images
От всички органи мозъкът е най-лесен за увреждане от неправилно хранене, каза Лиза Москони, асистент по неврология и рентгенология в университета Корнел.

Храните, съдържащи наситени животински мазнини, увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и когнитивни проблеми, каза тя.

„Когато ядем мазни, сладки храни, изпитваме симптоми като летаргия, загуба на памет и сънливост“, цитира специалистът "Медик форум".

Освен това подобни храни могат да доведат до загуба на функционални и структурни елементи на мозъка и да го направят по-уязвим към стареене и деменция, предупреди Москони.

За да се предотвратят негативни ефекти, лекарят препоръчва да се консумират храни, богати на антиоксиданти като витамини С и Е, бета каротин, омега-3 мастни киселини и противовъзпалителни витамини от група В.
БГНЕС