Виждате дълга опашка, на която кротко чакат група тийнейджъри, които иначе не могат да и минута да се задържат на едно място. А там са готови да прекарат по 30-40 минути, само за да се сдобият с една заветна напитка. Видите ли тази гледка, бъдете сигурни, че младежите чакат за Bubble tea.
Moже да го срещнете още като Boba tea или Milk Tea, а на български е просто чай с мехурчета, макар никой да не го нарича така у нас.
Но, от къде идва тази напитка, която се превърна в мания по света?
Съчетавайки вкуса на чай, сладостта на сироп и забавните топчета от тапиока, тази напитка стана в истинска сензация сред младите хора.
Произходът на Bubble tea се свързва с Тайван, където през 1980 г. се появява напитката, като няколко местни чайни спорят помежду си за нейното откритие. Тя представлява микс от зелен или черен чай, мляко, захар и топчета от касава (тапиока), които придават на напитката характерната й текстура и вкус. След като чаят става популярен в Тайван, той бързо започва да се разпространява и в другите азиатски страни.
През 1990-те години Bubble tea прескача границите на Азия и започна да завладява и западния свят. Първите специализирани чайни се появяват в САЩ и Канада, където бързо станават хит сред младежите. След това последователно напитката прави експанзия из Европа, Австралия и други части на света.
Младите хора се привличат от Bubble tea заради неговата уникална комбинация от вкус, текстура и визуална привлекателност. Всяка чаша от студената напитка е истинско изживяване, като може да се избират различни вкусовете чай или кафе, а разнообразието на топчетата е впечатляващо - ягода, манго, карамел, шоколад... Добавянето на топчета от тапиока, които се дъвчат през сламка, придава на чая забавна и интересна текстура.
Младежката мания около Bubble tea се проявява във все по-повече магазинчета, специализирани в предлагането на тази напитка, както и в социалните мрежи, където снимките на ярките и цветни чаши с Bubble tea са неизменна част от профилите на младите хора.
Тази напитка се превърна в символ на модерност и младежка култура.
Защо прекаленото консумиране може да бъде вредно за здравето
Въпреки че Bubble tea може да бъде приятно удоволствие за сетивата, консумирането му в прекалено големи количества може да има негативни последици за здравето.
Една от основните причини, поради които прекаляването с напитката не е полезно, е високото съдържание на захар. Чаят е известен със сладкия си вкус, който се дължи на добавените захари и сиропи. Консумирането на големи количества захар може да доведе до проблеми със здравето, като например увеличен риск от развитие на диабет и затлъстяване. Захарта в Bubble tea може да допринесе и за появата на кариеси и други зъбни проблеми.
Освен високото съдържание на захар, Bubble tea съдържа и много калории. Топчетата от тапиока, ко
Moже да го срещнете още като Boba tea или Milk Tea, а на български е просто чай с мехурчета, макар никой да не го нарича така у нас.
Но, от къде идва тази напитка, която се превърна в мания по света?
iStock
Произходът на Bubble tea се свързва с Тайван, където през 1980 г. се появява напитката, като няколко местни чайни спорят помежду си за нейното откритие. Тя представлява микс от зелен или черен чай, мляко, захар и топчета от касава (тапиока), които придават на напитката характерната й текстура и вкус. След като чаят става популярен в Тайван, той бързо започва да се разпространява и в другите азиатски страни.
iStock
През 1990-те години Bubble tea прескача границите на Азия и започна да завладява и западния свят. Първите специализирани чайни се появяват в САЩ и Канада, където бързо станават хит сред младежите. След това последователно напитката прави експанзия из Европа, Австралия и други части на света.
Младите хора се привличат от Bubble tea заради неговата уникална комбинация от вкус, текстура и визуална привлекателност. Всяка чаша от студената напитка е истинско изживяване, като може да се избират различни вкусовете чай или кафе, а разнообразието на топчетата е впечатляващо - ягода, манго, карамел, шоколад... Добавянето на топчета от тапиока, които се дъвчат през сламка, придава на чая забавна и интересна текстура.
Младежката мания около Bubble tea се проявява във все по-повече магазинчета, специализирани в предлагането на тази напитка, както и в социалните мрежи, където снимките на ярките и цветни чаши с Bubble tea са неизменна част от профилите на младите хора.
iStock
Защо прекаленото консумиране може да бъде вредно за здравето
Въпреки че Bubble tea може да бъде приятно удоволствие за сетивата, консумирането му в прекалено големи количества може да има негативни последици за здравето.
Една от основните причини, поради които прекаляването с напитката не е полезно, е високото съдържание на захар. Чаят е известен със сладкия си вкус, който се дължи на добавените захари и сиропи. Консумирането на големи количества захар може да доведе до проблеми със здравето, като например увеличен риск от развитие на диабет и затлъстяване. Захарта в Bubble tea може да допринесе и за появата на кариеси и други зъбни проблеми.
Освен високото съдържание на захар, Bubble tea съдържа и много калории. Топчетата от тапиока, ко