Виждате дълга опашка, на която кротко чакат група тийнейджъри, които иначе не могат да и минута да се задържат на едно място. А там са готови да прекарат по 30-40 минути, само за да се сдобият с една заветна напитка. Видите ли тази гледка, бъдете сигурни, че младежите чакат за Bubble tea.

Moже да го срещнете още като Boba tea или Milk Tea, а на български е просто чай с мехурчета, макар никой да не го нарича така у нас.

Но, от къде идва тази напитка, която се превърна в мания по света?
 

Bubble tea
iStock

Съчетавайки вкуса на чай, сладостта на сироп и забавните топчета от тапиока, тази напитка стана в истинска сензация сред младите хора.

Произходът на Bubble tea се свързва с Тайван, където през 1980 г. се появява напитката, като няколко местни чайни спорят помежду си за нейното откритие. Тя представлява микс от зелен или черен чай, мляко, захар и топчета от касава (тапиока), които придават на напитката характерната й текстура и вкус. След като чаят става популярен в Тайван, той бързо започва да се разпространява и в другите азиатски страни.
 

Bubble tea
iStock


През 1990-те години Bubble tea прескача границите на Азия и започна да завладява и западния свят. Първите специализирани чайни се появяват в САЩ и Канада, където бързо станават хит сред младежите. След това последователно напитката прави експанзия из Европа, Австралия и други части на света.

Младите хора се привличат от Bubble tea заради неговата уникална комбинация от вкус, текстура и визуална привлекателност. Всяка чаша от студената напитка е истинско изживяване, като може да се избират различни вкусовете чай или кафе, а разнообразието на топчетата е впечатляващо - ягода, манго, карамел, шоколад... Добавянето на топчета от тапиока, които се дъвчат през сламка, придава на чая забавна и интересна текстура.

Младежката мания около Bubble tea се проявява във все по-повече магазинчета, специализирани в предлагането на тази напитка, както и в социалните мрежи, където снимките на ярките и цветни чаши с Bubble tea са неизменна част от профилите на младите хора.
 

Bubble tea
iStock

Тази напитка се превърна в символ на модерност и младежка култура.

Защо прекаленото консумиране може да бъде вредно за здравето

Въпреки че Bubble tea може да бъде приятно удоволствие за сетивата, консумирането му в прекалено големи количества може да има негативни последици за здравето.

Една от основните причини, поради които прекаляването с напитката не е полезно, е високото съдържание на захар. Чаят е известен със сладкия си вкус, който се дължи на добавените захари и сиропи. Консумирането на големи количества захар може да доведе до проблеми със здравето, като например увеличен риск от развитие на диабет и затлъстяване. Захарта в Bubble tea може да допринесе и за появата на кариеси и други зъбни проблеми.

Освен високото съдържание на захар, Bubble tea съдържа и много калории. Топчетата от тапиока, ко