Малък трик за добра памет
Малък трик за добра памет / ThinkStock/Getty Images

Ако искате да възприемате нови знания по-лесно, е добра идея да отделяте време за физически упражнения няколко часа след четене или учене.

Това показват резултатите от ново проучване.

Според изследването, публикувано в журнала Сurrent Biology, усилената физическа активност около четири часа след мозъчна такава помага за устойчивото запаметяване на новата информация.

Откриха как се изтриват спомени

Експериментът е включвал запомняне на определена поредица от изображения. Част от участниците на произволен принцип са били инструктирани да започнат физически упражнения веднага след това, други да направят същото след 4 часа, а трета изобщо да не се упражняват.

След няколко дни провеждащите изследването направили рентгенови снимки на мозъците на участниците и проверили доколко са запомнили изображенията.

Тези, които предприели физическа активност след 4 часа, са показали по-добра памет от останалите. Дяловете от мозъка, свързани с извикването на информация от паметта, също така са били по-активни.

Как за секунди да научим изкуство или да прочетем книга

Резултатите предполагат, че упражненията са предизвикали произвеждането на протеини, които „стабилизират" запомнянето на новата информация.

Откритието допълва данните от многобройни изследвания, които показват, че физическата активност е полезна за мозъка.

Източник: БГНЕС