Круизен кораб потегли по маршрута на „Титаник”
Круизен кораб потегли по маршрута на „Титаник” / снимки: Reuters

Круизният кораб „Балморал” потегли от английското пристанище Саутхемптън по маршрута на трансатлантическия лайнер „Титаник”, който потъна преди почти 100 години, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Пътниците, някои от които бяха облечени в костюми от отминалата епоха - жените с кожени яки и шапки, украсени с пера, а мъжете с бомбета - се наредиха покрай перилата на палубата и махаха на изпращачите, докато корабът се отделяше от пристана.

Сред 1309-те пасажери на кораба са 30 потомци на пътници и членове на екипажа на „Титаник”. Някои от техните предци са спели да се спасят, а други са загинали, оставайки съпругите си вдовици, а децата си - сираци.

Джейн Алън, чийто прачичо загинал по време на медения си месец при потъването на „Титаник”, докато нейната пралеля оцеляла, заяви, че не е „извратено или ужасяващо” да предприеме плаване по техните стъпки. „Била съм на гробища от Първата и Втората световни войни в различни места по света и смятам, че винаги е важно да си спомняме. Хората на „Титаник” са загинали при много различни обстоятелства, но все още изглежда невероятно онова, което се е случила през онази нощ”, каза тя за Би Би Си.


Круизен кораб потегли по маршрута на Титаник
netinfo

В нощта на 15 април, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от крушението на „Титаник”, пасажерите ще извършат паметна служба. Те ще пуснат венци във водата на мястото, където лайнерът е потънал и където се намират останките му.

Друг круизен кораб - „Азамар джорни”, ще потегли на 10 април от Ню Йорк. Двата морски съда едновременно ще бъдат на мястото на гибелта на „Титаник”, а след това всеки ще продължи пътя си - към Англия и към САЩ, посочва БТА.

Макар че „Балморал” е модерен кораб, възпоменателното плаване ще пресъздаде атмосферата на епохата на „Титаник” с блюдата и музиката, сервирани някога на борда, а експерти ще изнесат лекции за уникалния на времето плавателен съд. Билетът за пътешествието по маршрута на „Титаник” струва от 2599 британски лири до 10 000 британски лири. Продажбата започна през 2008 г., а всички места бяха продадени в началото на 2011 г.

Построеният преди сто години лайнер се е смятал за непотопим. Поради грешка обаче, а и заради някои конструктивни и технологически дефекти „Титаник” потъва след сблъсък с айсберг. 1517 души загиват в корабокрушението.

Круизен кораб потегли по маршрута на Титаник
netinfo