Критиците разкъсаха новия роман от поредицата 50 нюанса сиво
Критиците разкъсаха новия роман от поредицата 50 нюанса сиво / Форум Филм България

Критиците яростно охулиха новия роман от поредицата "Петдесет нюанса" на британската писателка Е Л Джеймс, без да пестят отзиви като "лош отвсякъде" и "възторжено себелюбив", съобщи Би Би Си.

Томчето, разказващо събитията в оригиналния еротичен бестселър "Петдесет нюанса сиво" (2011) , но от гледна точка на главния герой Крисчън Грей, излезе на книжния пазар на 18 юни. Датата не е избрана случайно - на нея запленилият дамските сърца милиардер с по-особени сексуални предпочитания отбеляза 28-ия си рожден ден.

"Книгата лоялно повтаря всяко изречение, всеки измъчен имейл от оригинала", пише Дейвид Секстън от в. "Ивнинг стандарт". Според в. "Дейли телеграф" разказът от перспективата на Крисчън Грей е толкова "секси", колкото "изтормозена автобиография". "Колко пъти Ана се изчервява? Колко пъти кара Крисчън да се почувства висок десет фута (3 метра)", пише критичката на изданието Брайъни Гордън, оценявайки книгата с минималната една звезда.

Оригиналният роман "Петдесет нюанса сиво" и продълженията му "Петдесет нюанса по-тъмно" и "Петдесет нюанса освободени" проследяват отношенията между невинната студентка по литература Анастейжа Стийл и милиардера Крисчън Грей, който я въвежда в света на садо-мазо секса. Книгата от 2011 г., наречена навремето "порно за домакини", разказва историята от гледната точка на главната героиня. По думите на писателката ЕЛ Джеймс от излизането на първия том "хиляди читатели" са изявили желание да прочетат събитията, представени от перспективата на Крисчън Грей.

Пишейки във в. "Гардиън", авторката на чиклит романи Джени Колган описва оригиналната книга като "по-скоро забавно и определено кротко представяне на женски сексуални фантазии". За сметка на това томчето "Петдесет нюанса сиво, разказани от Крисчън" е почти невъзможно да се чете, без да се допусне, че главният герой в крайна сметка ще се озове в затвора. "Вместо безгрижното и постоянно повтарящо се кротко садо-мазо в оригинала, сега "любовната връзка" е изкривено дело на абсолютен психопат", пише Колган.

По-благосклонна в отзивите си е Франческа Кукни от в. "Дейли мирър", която смята, че феновете на Крисчън Грей ще бъдат доволни да открият, че той е не по-малко сложен, отколкото изглежда.

Междувременно Ройтерс и Асошиейтед прес съобщиха, че пред книжарницата на издателство "Барнс и Ноубъл" в Манхатън, Ню Йорк, където писателката Е Л Джеймс подписваше копия от новия си роман в деня на излизането му, се е извила опашка от фенове, желаещи да се сдобият с него.

От трилогията "Петдесет нюанса" са продадени над 125 милиона копия по света, преведени на 52 езика. Първата книга "Петдесет нюанса сиво" беше адаптирана за големия екран миналата година с Джейми Дорнан и Дакота Джонсън в главните роли. Лентата реализира над 500 милиона долара в международния боксофис. Компания "Юнивърсъл пикчърс" планира филмови адаптации и на останалите две книги, припомня Ройтерс.

Сравнете цените на любовни романи тук

Източник: БТА