/ ThinkStock/Getty Images
Колонизацията на Америка предизвикала климатични промени
100512
Колонизацията на Америка предизвикала климатични промени
  • Колонизацията на Америка предизвикала климатични промени
Колонизацията на Америка в края на 15 век е унищожила толкова много хора, че е предизвикала климатични промени, според проучване на Лондонския университетски колеж.

Изоставените от местните жители земеделски земи са били превзети от бързорастящи дървета и друга растителност, която е поела такова количество въглероден двуокис от атмосферата, че планетата се е охладила. През този период, наричан „Малката ледена епоха“, река Темза в Лондон често замръзвала през зимата.
 
Около 60 милиона души са живели в Южна и Северна Америка преди колонизацията, което е било 10 процента от населението на Земята по онова време, показват данните, събрани от научния екип. Сто години след пристигането на европейските заселници населението на двата континента намаляло до едва 6 милиона заради войни, поробване, социален срив, както и заради пренасянето на болести като едрата и дребната шарка. Изследователите са изчислили, че 56 милиона хектара земя, обработвана от местните жители, почти колкото е територията на съвременна Франция, се е превърнала в гори и савана, посочва пред Би Би Си един от съавторите на проекта Крис Брайърли. 
 
„Това повлиява на въглеродния диоксид в атмосферата. Той пада с между 7 и 10 молекули на всеки милион молекули във въздуха. За сравнение, днес ние изгаряме и произвеждаме около 3 молекули на милион годишно. За нас беше интересно, дали това действително е въздействало на климата. По онова време е имало охлаждане на Земята, наричано „Малката ледена епоха“. Има естествени процеси, които са довели до малка степен на охлаждане. За да се стигне до удвояване на ефекта обаче,е трябва да го има това генерирано от геноцид намаляване на въглеродния диоксид.“
 
Доказателства за драстичното намаляване на въглеродния диоксид в атмосферата в периода на колонизацията има и в ледените пластове на Антарктика.