"Вегетарианският хранителен режим доказа, че е най-ефикасната диета за намаляване на телесното тегло“, заяви д-р Хана Кахлеова
"Вегетарианският хранителен режим доказа, че е най-ефикасната диета за намаляване на телесното тегло“, заяви д-р Хана Кахлеова / Thinkstock/Getty Images
Ново изследване показва, че вегетарианците губят по-ефикасно от телесното си тегло и подобряват метаболизма си, намалявайки вътремускулните си мазнини, в сравнение с хората, които са на нискокалорична диета, съобщи ЮПИ.

Изследването обхванало 74 души, засегнати от диабет тип 2, които били подбрани случайно, за да се проследи ефектът от вегетарианския хранителен режим и традиционната антидиабетна диета.

Искате да ускорите метаболизма си? Заложете на пълнозърнести храни

Резултатите показали, че що се отнася до намаляване на телесното тегло, вегетарианската диета е близо 2 пъти по-ефикасна - отслабването е с близо 7 кг, при 3,5 кг за хората, които са на традиционна антидиабетна диета.

Участниците, които били на вегетариански хранителен режим, консумирали най-вече зеленчуци, плодове, зърнени храни и ядки, като животинските продукти били ограничени до едно нискомаслено кисело мляко дневно. Участниците, които били на традиционна диета, следвали препоръките на Европейската асоциация за изследване на диабета.

Дъвчете храната възможно най-дълго, съветват лекари

"Вегетарианският хранителен режим доказа, че е най-ефикасната диета за намаляване на телесното тегло“, заяви д-р Хана Кахлеова от американския Лекарски комитет за отговорна медицина. „Показахме също, че вегетарианската диета е по-ефикасна за намаляване на вътремускулните мазнини и подобряване на метаболизма. Получените резултати са важни за хората, които се опитват да отслабнат, включително за засегнатите от метаболитен синдром и/или диабет тип 2".

Вижте кои са най-здравословните съчетания на храни

Учените използвали ядреномагнитен резонанс, за да изследват мастна тъкан в бедрата на участниците и да установят как двете диети влияят върху подкожните, субфасциалните и вътремускулните мазнини.

Било констатирано, че двете диети водят до сходно намаляване на подкожните мазнини, но субфасциалните и вътремускулните мазнини са намалени единствено под въздействието на вегетарианската диета.

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Nutrition.

Още за диетите и здравословното хранене:

Пет лечебни храни за здрав стомах

Днес е полезно, утре – вредно: 9 мита за здравословното хранене

Четири неща, които да избягвате на празен стомах

Временен хранителен режим забавя стареенето

Какво се случва с тялото ни след 100 дни на картофена диета (СНИМКИ)
БТА