Преминаването към пълнозърнести храни дава добра възможност за поддържане на фигурата
Преминаването към пълнозърнести храни дава добра възможност за поддържане на фигурата / Thinkstock/Getty Images
Преминаването към пълнозърнести храни дава същата възможност за поддържане на фигурата, както ежедневно 30-минутно бързо ходене, съобщи ЮПИ.

Пълнозърнестите храни помагат да бъде намален броят на усвоените калории и ускоряват метаболизма, обясни авторът на изследването Филип Карл от университета Тъфтс в Бостън. Тайната им е в това, че съдържат около два пъти повече фибри от рафинираните.

70 г. пълнозърнести храни на ден намаляват риска от ранна смърт

И от други изследвания е известно, че хората, които предпочитат пълнозърнестите храни, са по-слаби и имат по-малко тлъстини. Тези изследвания обаче не разграничават ефекта от редовното движение и от здравословното хранене.

В новото изследване доброволците не е трябвало да отслабват, но са спазвали строга диета. Те са били на възраст от 40 до 65 години. През първите две седмици са яли еднаква храна и учените са изчислили индивидуалните им потребности за поддържане на тегло. След това са накарали някои от тях да ядат или само пълнозърнести, или само рафинирани храни, при обичайната си физическа активност.

Ключът към дълголетието се крие в пълнозърнестите храни

"Енергийният дефицит на хората, които ядат пълнозърнести храни в сравнение с рафинираните, се равнява на калориите, изгаряни при бързо ходене около 20 - 30 минути, каза Филип Карл.

Още за здравословното хранене:

Разкриха вълшебната съставка на средиземноморската диета

Как трябва да се хранят жените според възрастта си

Зеленчуци и пилешко месо за дълъг живот
БТА