Когато едно момче се събуди като момиче
Когато едно момче се събуди като момиче / снимки: Симон Варсано
Когато едно момче се събуди като момиче
50871
Когато едно момче се събуди като момиче
  • Когато едно момче се събуди като момиче

"Нощна пеперуда" е съвременна пиеса, в която се случва точно това - редник от руската армия за една нощ се превръща в момиче. Текстът е на руския драматург Пьотр Гладилин, а в Народния театър "Иван Вазов" го поставя Явор Гърдев. За една от главните роли в спектакъла той е избрал Михаил Билалов, който участва и в другото му хитово представление "Козата или коя е Силвия".

Премиерата на "Нощна пеперуда" на камерната сцена на Народния театър е на 8 март. В актьорския състав влизат още: Весела Бабинова, Христо Петков, Йосиф Шамли и Сава Драгунчев. Сценографията е на Даниела Олег Ляхова, а авторската музика на Калин Николов, с когото Явор Гърдев работи от дълги години.

Ето какво споделя режисьорът за пиесата: "Това е мой тип драматургия. Аз много се интересувам от неоабсурдизма в театъра. От успешните опити да се съчетаят трагично и комично. Когато това се получава аз съм много доволен и имам база, на която да развивам собствената си естетика. В този случай, с този текст, ми се отдаде такава възможност. Освен това тази пиеса съдържа един много важен за мен дебат и въпроси, които аз самият винаги си задавам. Те са въпроси на собствената ми идентичност и на присъствието ми в тази професия. Те са въпроси за театъра и за това какъв е смисълът от него. В една радикализирана среда персонажите си задават същите въпроси".

Когато едно момче се събуди като момиче
netinfo

За автора на "Нощна пеперуда" Явор Гърдев разказва: "Той е човек, който се занимава с различни видове изкуства. Най-вече с театър, драматургия, той има и собствена трупа. Негова пиеса вече беше поставяна в България, в Театър 199 - "Другият човек" се казва. Тя също е с абсурдни изходни обстоятелства. Гладилин има един много специфичен свой стил. Според мен е интересен автор".

Какво всъщност се случва в спектакъла и защо сюжетът е абсурден? Режисьорът отговаря: "Абсурдът се състои в това, че една сутрин, в едно северно поделение, в далечния север, се събужда редникът Николай Лебедушкин като момиче. Сменил е пола си. Но това не се случва в резултат на някаква медицинска интервенция, а се случва просто така, като даденост, оказва се това. И оттам нататък той се превръща в огромен проблем за хората в собственото му поделение. Те не знаят какво да правят с него, защото такъв случай не е имало досега. Всъщност той не подлежи на военна служба, ако е жена, тъй като в руската армия те не подлежат задължително на такава. И тези хора се оказват в една ситуация, в която трябва да решат какво да правят, да го пуснат вкъщи ли? Решават да го оставят и да се опитат да го върнат отново в първоначалния му вид. Полковникът в поделението се заема точно с това. Но накрая се оказва, че този московски интелигент, който едва издържа в казармата, преобръща полковника и прави от него човек на изкуството".

Когато едно момче се събуди като момиче
netinfo


Ролята на редника, който става момиче изпълнява Весела Бабинова. За нея Явор Гърдев казва: "Тя е трети курс в НАТФИЗ от класа на проф. Пламен Марков. Беше избрана на кастинг. Около два месеца, два месеца и малко репетирахме с нея. За това време тя направи чудеса от храброст - научи се да танцува на палци, да разглобява автомат Калашников за 6 секунди, научи и много други неща за казармата, които никога не би могла да знае. Тя самата има една много жива, позитивна енергия. Самата тя е контрапункт на една военна атмосфера и много силен контрапункт на целия този контекст. Тя е някакво сияйно същество, което излъчва позитивна енергия и стои абсолютно неадекватно в средата, в която се опитват да я дисциплинират".

Финалът на пиесата е тъжен - момичето не става отново момче, а умира. Режисьорът обяснява края така: "Тъгата идва от леталния изход. Редникът Лебедушкин завършва в цинков ковчег. Въпросът е, че въпреки всичко в поделението се е случило нещо, което обръща тези хора и прави от тях други хора. В това има някаква надежда".

"Нощна пеперуда" е второто заглавие от руския сезон в Народния театър, в рамките на който вече мина премиерата на "Ревизор" от Гогол на Мариус Куркински. Новата постановка на Явор Гърдев можете да гледате на 8, 9, 20 и 21 март.

Когато едно момче се събуди като момиче
netinfo