Какво промени историята на този ден?
Какво промени историята на този ден? / снимка: БГНЕС

На 26 ноември 1922 година Хауърд Картър и лорд Карнарвън за пръв път влизат на едно място след като цели 3000 години то било затворено за посетители – гробницата на Тутанкамон.

Гробницата на Тутанкамон се намира в долината на кралете в Египет, а през първите де десетилетия на 20 век английските учени имали огромен интерес към Древен Египет и богатствата на Луксор.

Хауърд Картър е египтолог – симпатичен чичка с мустаци, без камшик като Индиана Джоунс, но със същите големи познания за Древен Египет. От 1907 година Картър имал една мечта – да намери въпросната гробница, обаче къде ли е тя. Накъде под тоновете пясък в Долината на кралете, а тази долина не е 1 и 2 декара, това е просторно място.

Лорд Карнарвън бил британски благородник, също с мустаци, засукани. Той бил археолог любител, основен спонсор на разкопките на Картър. Цели 15 години двамата търсели из прашния Египет гробница. Всъщност не е правилно да се каже „двамата”. Картър търсел, а лорд Карнарвън бързо губел търпение и честичко прескачал до Англия да си почине. Ето защо, когато на 4 ноември 1922 година Картър най-после намерил гробницата, трябвало да изчака почти две седмици, докато спонсорът дойде от Хемпшир, за да влязат двамата.

Така на 26 ноември 1922 година Картър направил прочутата малка дупцчица в горния ляв ъгъл на вратата на гробницата, отворил и двамата влезли вътре. Не е ясно какво са си представяли да намерят, но се оказало, че в гробницата има 150 килограма златни амулети, златна надгробна маска, тежаща 11 килограма, невероятно красиви рисунки и няколко милиона Аспергилус Нигер – крайно опасни бактерии стафилококи, които се развили в гробницата за 3000 години. Заради споменатите стафилококи повечето от хората, които разгледали гробницата, заболели и скоро починали, включително и лорд Карнарвън.

Така се зародила легендата за проклятието на Тутанкамон. Саркофагът му така бил отворен, че потрошили мумията на 18 места и я изтипосали на жега 35 градуса в продължение на часове. Най-странното обаче е, че Картър не го засегнало никакво проклятие. Поживял си човекът още 20 години след откритието, с което показал, че е държелив поне колкото мумията на Тутанкамон.

Държеливи и са и рожденичките Илона Сталер и Тина Търнър, за които можете да чуете в прикачения звуков файл.