Не знам дали сте ЗА или ПРОТИВ Истанбулската конвенция, но е важно да знаете какво е трети пол. Или по друг начин казано – социален пол.

Досега сме наблюдавали само два пола – мъжки и женски. Така сме възпитани и това сме видели от мама и тате. Но понеже е модерно, нека поговорим за това. Вижте един забавен и различен поглед по темата:

Третият пол има два основни аспекта – биологически и социален.

В биологичен план човешкият пол може да е мъжки или женски, според хромозомите и физическите белези на индивида. Но поради нетипични вариации в тези неща, полът може и да е неопределен. Нарича се още интерсекс.

Детска комикс-енциклопедия възхвалява „третия пол“? (СНИМКИ)

Според Върховната комисия на ООН за човешките права интерсексуалните хора са родени с нетипични бинарни представи за мъжкото и женското тяло. С други думи – има нещо различно в техните хромозоми, полови жлези или гениталии. Заради тези неща интересексуалните хора се вписват в категорията трети пол.

Дотук всичко звучи много просто. Но ако погледнем третия пол от социална, а често и от политическа гледна точка, нещата започват да излизат извън контрол.

Изразът „полова идентичност“ е това, което разбуни духовете у нас последно време. В основата му се крие борбата за едно просто твърдение: „Всеки трябва да може да се определи за каквото реши“. Като изключим биологическите аномалии, които не отговарят на бинарната полова система, съществуват още куп полови идентичности, като куиър, джендър-куиър, аполови хора и още доста други, като в Азия за трети пол се приемат и хората хиджра и фаафафине.

Светият синод: Истанбулската конвенция отваря вратите към морален разпад

Фондациите Отворено общество издават доклад през 2014 г. под името „Лиценз да бъдеш себе си“, според който две или три категории за пол не са достатъчни.

В Щатите например вече съществуват над 30 различни официални пола и ако не се обърнете към хората по подходящия за пола начин, може да ви бъде наложена глоба до 250 000 долара.

А за да няма объркване, като въвеждат нови полове направо да въвеждат и нови родове в езика.

Жените не са това, което бяха. Мъжете също

В общи линия – социалният пол не е нещо определено. Това е компилация от всичко, което ви е на сърцето. Ако ви е кеф днес да сте някакъв джендър – действайте. Ако ви се ще да сте миеща мечка – никой не може да ви спре. Ако искате да сте микровълнова – стоплете ми едни спагети, че огладнях.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук