Археолози се натъкнаха на кости на жена, живяла преди 54 века
Археолози се натъкнаха на кости на жена, живяла преди 54 века / IStock
"Дамата от Битиков", чиито кости случайно бяха открити по време на строителство в района на Бранденбург край Берлин, най-вероятно е живяла преди 53-54 века - 3400-3300 години пр.Хр., предава Франс прес.
 

Жената е починала на около 40-годишна възраст и е била съвременник на Йоци, "Ледения човек". Неговата добре запазена мумия беше открита в ледник в Алпите на границата между Австрия и Италия.

"Йоци беше открит в много по-добро състояние“, изтъква археологът Филип Раскошински. „Той представляваше естествена мумия, при която се бяха запазили освен костите и вътрешните му органи. При "Дамата от Битиков" ние се натъкнахме само на кости и на остатъци от дрехи".

Находката беше направена по време на подравнителни строителни работи за изграждането на вятърни генератори.

Специалистите считат, че жената е била погребана по времето на неолита преди повече от 5000 години в свита поза. Това е бил един от най-древните начини за погребване на мъртвите.

Зъбите на неолитната жена са били значително похабени приживе, като доста е пострадал емайлът им. Това означава, че тя се е хранила с много твърда храна, богата на фибри.

Източник: БТА