За много хора ориентирането в интернет се случва чрез търсачката на Google. Според проучвания голям процент от потребителите стартират своето онлайн преживяване задължително от страницата на Google.

Какво търсихме в Google през 2016 година (ВИДЕО)

Влогърът Цецо от канала Ctrl + Alt + Del във Vbox7 ще ни помогне, за да научим как да извлечем максимума при търсене на информация онлайн.

Как да оптимизираме търсенето в Google?

На всеки един от нас се е случвало да търси нещо в Google и да не може да го намери - и решаваме, че щом го няма в Google, значи никъде го няма, но в действителност не е точно така.

Въпреки че всеки ден използваме Google, се оказва, че не знаем много неща за това как работи търсачката.

В Google можем да търсим по определено изречение или цитат и резултатите ни ще се ограничат само в такива, които съдържат цялото изречение и ще премахнат различните резултати. Единственото, което трябва да направим, е да поставим изречението или цитата в кавички. Така можем да търсим пасажи от книги, известни цитати, текстове на песни и още много други неща.

Какво търсеха българите в Google през 2014 година

Можем и да изключваме думи или сайтове от търсенето ни, като напишем знака - (минус) пред тях.

Google търсачка
netinfo

Ако търсим нещо определено като книга, филм или нещо друго, но не си спомняте цялото заглавие, можем да заменим думите, които не си спомняте с * (звезда). Така шансът да намерим това, което ни трябва, е много по-голям.

Google търсачка
netinfo

Как можем да търсим по изображение?

За целта трябва да отидем в Google Изображение и да кликнем на камерката. Можем да качим снимка от компютъра си или такава от Интернет. По този начин ще ни излязат снимки, подобни на тази, която сме качили, както и места, където тя присъства.

Google търсачка
netinfo

Ако искаме да търсим в точно определен сайт, трябва да напишем това, което търсим, след това site: и URL на сайта, в който искаме да търсим.

Много удобна функция на Google е това, че може да търси по файлов формат. Примерно, ако искаме да намерим "Под игото" в pdf формат. За целта трябва да напишем Под игото filetype: pdf и така ще ни излязат резултати само от pdf формат. По този начин можем да търсим doc файлове, PowerPoint презентации, таблици в Excel и други.

Как да търсим в Google, без да влизаме в Google?

Необходимо е да влезем в сайта: startpage.com, където можем да използваме всички функции на Google, без нашите търсения да бъдат записвани, без да се записва нашия IP адрес и без да се поставят „бисквитки“ на компютъра ни. Така можем да използваме Google и да защитим личните си данни и търсения.