капама
капама / iStock/Getty Images
Коледа е празник на семейството, на радостта и добрите и пожелания. На този ден традиционно семейството се събира на трапезата. Тя трябва да бъде богата - с местни ястия и деликатеси. По-добрите кулинари могат да приготвят капама със свинско или телешко месо.

Капамата е богато зимно ястие, което се приготвя с много и различни видове месо, богато е на вкус и аромати. Основна съставна част от него е киселото зеле и се приготвя за празничната трапеза заради богатия си вкус.

Какво да поднесем на коледната трапеза?

Най-популярна е Банската капама, която се приготвя в Банско. Разбира се, като типичен представител на българската национална кухня, и рецептата за капама има вариации, но независимо дали се нарича Банска капама, или просто капама, има няколко правила.

Капама задължително съдържа кисело зеле, ориз и няколко вида месо. Освен, че капама е толкова вкусно ястие, тя има и друг безспорен плюс. Подобно на всички рецепти за ястия, приготвени в гювеч, и капама се приготвя много лесно и е подходяща и за най-начинаещите готвачи.

Коледа
iStock/Getty Images

Ето как да си приготвите капама:

На дъното на голям глинен гювеч сложете няколко лентички сланина, а върху тях цели зелеви листа. След това ред ситно нарязано кисело зеле,  кубчета червено цвекло, ½ от ориза и поръсвате с половината от подправките.

Отново нареждате няколко лентичнки сланина, ½ от месото и ½ от суровата наденица, а в средата и ½ пиле. Отгоре отново редите всички останали съставки на пластове, като не пропускате и да добавяте от подправките. Накрая завивате всичко с останалите цели листа кисело зеле. Заливате с червеното вино и 1 чаена чаша зелев сок.

Глиненият гювеч задължително се слага в студена фурна, за да не се спука. Пече се около 5 часа на 160 градуса.