Израел показа древен папирус в подкрепа на претенцията към Ерусалим
Израел показа древен папирус в подкрепа на претенцията към Ерусалим / Thinkstock/Getty Images

Израелски археолози показаха фрагмент от древен папирус, в който според тях е най-ранното споменаване на Ерусалим на иврит извън Библията, съобщи Ройтерс. Правителството веднага използва откритието като доказателство за еврейската връзка със светия град.

Фрагментът е с размери 11 см на 2,5 см. Той е от 7 в. пр.н.е. Представен беше на пресконференция в Ерусалим малко след като ЮНЕСКО прие резолюция, която според Израел отрича връзката на юдаизма с древния град.

Комитетът на ЮНЕСКО за световното наследство разгневи Израел

Текстът на два реда от папируса показва, че фрагментът е част от документ за плащане на данъци и прехвърляне на стоки към складове в Ерусалим. Той гласи: "От домашната прислужница на краля, от Наарат, стъкленици вино, към Ерусалим". Документът е иззет от крадци, обрали пещера.

Израел смята целия Ерусалим за своя столица, но не всички са съгласни с това. Палестинците искат Източен Ерусалим да бъде столица на независима държава на територията на Западния бряг и Ивицата Газа.

"Откриването на папирус, на който е написано името на нашата столица Ерусалим, е още едно доказателство, че Ерусалим е бил и ще остане вечната столица на еврейския народ" - каза израелският културен министър Мири Регев.

Саеб Еракат, генерален секретар на Организацията за освобождение на Палестина, обвини Израел, че води кампания на "археологически твърдения и изкривяване на факти", за да циментира претенциите си за свещения град.

Източник: БТА