Избраха снимка на мощно слънчево изригване за най-добра фотография
Избраха снимка на мощно слънчево изригване за най-добра фотография / Thinkstock/Getty Images

Изображение на най-мощното изхвърляне на коронална маса от Слънцето, получено на 8 януари 2002 г., победи в конкурса за най-добра фотография, организиран в чест на 20-ата годишнина от изстрелването на обсерваторията СОХО (Solar and Heliospheric Observatory - SOHO), съобщи на сайта си НАСА. В него "участваха" само снимки, направени от космическия апарат.

СОХО е съвместен проект на Европейската космическа агенция и НАСА. Космическият апарат беше изстрелян на 12 декември 1995 г., за да изследва Слънцето.

Основната задача на обсерваторията е да наблюдава потока с частици, който тръгва от Слънцето - т.нар. слънчев вятър, както и да проследява силните експлозии на гореща слънчева плазма, наречени изхвърляне на коронална маса. Когато те достигнат до Земята, предизвикват силни геомагнитни бури.

Обсерваторията се оказа и много ефикасна за откриване и проследяване на минаващите близо до Слънцето комети. През септември тя откри 3000-та си комета.

"Сохо има обхват от около 20,1 милиона км след Слънцето", казва Джо Гърман от космическия център на НАСА "Годард". "Затова очаквахме да вижда понякога ярка комета. Никой не е предполагал, че броят им може да е 200 годишно", допълва той.

Изследването на минаващите близо до Слънцето комети може да даде информация за ранната история на Слънчевата система.

Кометите са реликви от планетообразуващия период преди 4,5 млрд. години. Проследяването на пътя им до звездата ни помага за опознаване на слънчевото магнитно поле и слънчевия вятър.

Преди да бъде изстреляна обсерваторията СОХО, с космически апарат бяха открити само 12 комети. Други 900 бяха известни от наблюдения с наземни инструменти.

Източник: БТА