Ирландците са втори по богатство в света
Ирландците са втори по богатство в света / netinfo

Ирландия следва Япония като страната с най-високо ниво на богатство на глава от населението със своите 30 000 милионера. Това сочи доклад на една от най-големите търговски банки в Ирландия.

В изследване, направено в осем водещи държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Bank of Ireland Private Banking (BoIPB) нарежда Ирландия на второ място след Япония. Следващи в класацията са Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Германия и Канада.

Проучването показва, че средно на глава от населението в страната се падат по 150 000 евро. "Ключова определяща характеристика на нашето богатство е, че то е натрупано и създадено през последните десет години", смята Марк Кънингам, директор по мениджмънта в BoIPB. "Докладът изтъква, че голяма част от това богатство е създадено от приходи след инвестиции в недвижимо имущество и желание да се инвестира повече. Това е богатство на предприемачество, свързано с голям риск, за разлика от останалите развити държави, където водещо е наследяването", коментира още Кънингам.

В резултат на това ирландското богатство се е увеличило с 350% през последните десет години и е достигнало 681 милиарда евро. Прогнозите са, че до 2015 г. тази сума ще е 1.2 трилиона евро. Според доклада в момента в страната има 30 000 милионера като богатството им е изчислено на база приходи без да се пресмята стойността на недвижимото им имущество. Ако се включи и то, вероятно боят ще достигне 100 000. От всички 30 000 има 300 души, чието чисто богатство е над 30 милиона евро, 2700 разполагат със суми между 5 и 50 милиона евро, а останалите - между 1 и 5 милиона.