/ ThinkStock/Getty Images
Диетолозите казват, че този сезонен плод носи незаменими ползи за организма. Но има и някои противопоказания, свързани с редовната му консумация, информира РИА Новости.

Кайсиите са богат източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Този плод е богат на бета-каротин, флавноиди и витамини. Благодарение на това кайсиите предотвратяват възпаленията в червата, укрепват имунната система и забавят процеса на стареене.

Кайсиите също помагат за подобряване на състоянието на очите. Те спират промените, свързани с възрастта и са полезни за предотвратяване на зрителни увреждания.

Всичко това се дължи на високото съдържание на витамините А, С и Е, които овлажняват и подхранват кожата, тя става гладка и сияйна. А фибрите, съдържащи се в кайсиите, нормализират киселинността на стомаха и контролират нивата на кръвната захар, а също така подпомагат чревната микрофлора.

Заслужава да се спомене и „коварното” за здравето съдържание на кайсиите: не става дума за плода, а за ядките, които някои хора харесват. В никакъв случай не трябва да ги ядете, защото съдържат амигдалин, който се превръща в циановодородна киселина в хранопровода, което – макар и в много редки случаи, може да доведе до отравяне.
БГНЕС