/ iStock/Getty Images
За да укрепите нервите, трябва да ядете омлет с билки и някои други ястия, съветва невроложката Алмира Гимранова. В интервю за Lenta.ru главната лекарка на Клиниката по рехабилитационна неврология изброи ястията за здравословна нервна система.

Ето кои храни ще ви помогнат при безсъние

Според нея нервната система се нуждае от постоянна подкрепа и развитие. От това зависи как ще работят другите системи на тялото. От полезните за нервите продукти може да се направи разнообразно меню, допълни Гимранова.

Салата от пресни зеленчуци

Домати, краставици, чушки, зеленчуци с добавка на ядки или семена и дресинг от растително масло и лимонов сок ще наситят тялото с витамини С, Е, В и микроелементи (магнезий, калций, калий, фосфор), които укрепват нервната система и подобряват настроението, обясни лекарката.

Яйчен омлет с твърдо сирене и зеленчуци

е богат на протеини, витамини от група В и калций, които допринасят за функционирането на мозъка и нервите, добави събеседничката.

Рибена супа с картофи и моркови

Рибата съдържа фосфор, йод и ненаситени мастни киселини, които подобряват паметта и мисленето, продължи специалистката. Картофите и морковите доставят на тялото глюкоза, основният източник на енергия за мозъка.

Овесена каша от елда с мляко или кефир

Гимранова каза, че елдата съдържа магнезий, фосфор и витамини от група В, които отпускат мускулите и нервите. Млякото или кефирът съдържат калций и йод, които регулират работата на щитовидната жлеза и нервната система.

В същото време тя предупреди, че някои храни могат да повлияят негативно на нервната система, като предизвикат раздразнение, възбуда или депресия, предупреди лекарката. Сред тях тя посочи кофеина, който повишава производството на адреналин и норадреналин - хормоните на стреса.

Прекомерният прием на кофеин може да причини, безпокойство, безсъние, главоболие и сърцебиене. Кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в чая, колата, енергийните напитки и шоколада“, припомня невроложката.

Според нея, нервната система се уврежда и от алкохол (нарушава функционирането на рецепторите), никотина (увеличава производството на хормони на удоволствието, а след това хормони на стреса), захарта (скокове в кръвната захар провокират развитието на възпалителни процеси, които увреждат нервите).

Мазните и пържените храни влияят негативно на нервната система. Такива продукти са трудни за смилане от организма и могат да причинят дисбактериоза, запек и отравяне. Всичко това вреди на функционирането на нервната система, тъй като има тясна връзка между червата и мозъка. Освен това мазните и пържени храни съдържат трансмазнини, които повишават нивото на холестерола в кръвта и влошават кръвоснабдяването на мозъка“, предупреди Гимранова.

По-рано колежката й Наталия Шиндряева говори за връзката между хълцането и опасните заболявания. Според нея в някои случаи хълцането може да сигнализира за рак и инсулт.
БГНЕС