Японската принцеса Мако ще се омъжи в края на този месец за своя колега от университета Кей Комуро и ще се откаже от статуса си на кралска особа.

Принцеса Мако и Кей Комуро се срещат за първи път през 2012 г., докато следват заедно в университета в Токио. Двамата се сгодяват през 2017 г., а сватбата трябваше да се състои следващата година. Заради финансовите проблеми на майката на Комуро, сватбата е отложена до изясняване и решаване на проблема.

Големият медиен интерес около принцесата и семейството на Комуро причиняват на Мако посттравматично разстройство. В Япония има стигма около психичните заболявания и изключително рядко се говори за тях, особено когато е за член на императорското семейство.

Драма в Япония: Защо не харесват годеника на принцеса Мако

На 26 октомври двойката ще си кажат заветното „да“. Очаква се събитието да е скромно и да се пропуснат всички обреди, свързани със сватба на член от императорското семейство.

Съгласно японските закони жени, които са част от императорското семейство се лишават от статута си, когато се омъжат за обикновен човек. Това правило  не е валидно за мъжете. Всеки напуснал императорското семейство получава еднократно плащане в размер на 1,3 милиона долара. Принцеса Мако отдавна заяви, че се отказва от тези пари, което я прави първата жена в историята на кралското семейство, която се отказва от сватбените обреди и заплащането.

След сватбата двамата ще заминат за САЩ, където Комуро работи като адвокат. Според експертите съюзът на Макао с обикновен човек ще прекъсне връзката със семейството ѝ. Решението ѝ да започне нов живот ще е своеобразно бягство от отговорностите и като наследник на престола.