принцеса Мако
принцеса Мако / Gulliver/Getty Images
Годеникът на принцеса Мако се върна в Япония за сватбата, която беше отлагана три години заради финансов спор, свързан с майка му, предаде Асошиетед прес.

Кей Комуро, който е на 29 години, пристигна от Ню Йорк, където учеше право и планира да работи като адвокат. Косата му беше прибрана на опашка, което по японските стандарти е доста дръзко за човек, планиращ да се жени за принцеса.
 
Принцеса Мако също е на 29 години. Тя е племенница на император Нарухито. С Кей Комуро се запознава през 2012 г., когато двамата са състуденти в Международния християнски университет в Токио. Комуро е предложил брак на принцеса Мако година след началото на връзката им.

Годежът на принцеса Мако и Кей Комуро беше обявен още през септември 2017 г. Сватбата им трябваше да се състои през ноември 2018 г. Плановете им обаче се промениха, след като дядото на булката, император Акихито, реши да абдикира заради напредналата си възраст. Акихито предаде правомощията на сина си, сега император Нарухито, на 30 април 2019 г.

Сватбата на принцеса Мако и Кей Комуро, отложена за 2020 г., така и не се състоя. Като основна причина за това бяха посочени финансови спорове в семейството на младоженеца. Той е заради сумата от 36 000 долара, получена от майка му от бившия ѝ годеник, която тя използва за образованието на Комуро в Япония. Въпросът е дали тя е била подарък или заем.
 
Комуро заминава за Ню Йорк през 2018 г. и сега се връща в Япония за първи път.

Двамата с принцеса Мако ще дадат пресконференция, след като свърши двуседмичната му карантина. Очаква се двамата да регистрират брака си през октомври и да заминат за Ню Йорк.

Предстоящата сватба няма да бъде съпроводена с традиционна церемония в императорския дворец. Мако ще се раздели с роднините си в тесен кръг.
Принцесата освен това възнамерява да откаже зестрата, която ѝ се полага във връзка с напускането на императорското семейство. Сумата е до 1,35 милиона щатски долара, но се финансира от данъкоплатците и е предназначена да поддържа имиджа на бившите знатни особи. Тя ще е първата жена в японското императорско семейство, която се отказва от нея след Втората световна война заради брак с човек без аристократично потекло.

Принцеса Мако е голямата дъщеря на принц Акихино, който през ноември 2020 г. беше обявен за престолонаследник. Той има още две деца - 26-годишната принцеса Како и 14-годишният принц Хисахито.

Японският престол се наследява само по мъжка линия.
БТА