И тази Коледа Барак Обама ще бъде на Хаваите
И тази Коледа Барак Обама ще бъде на Хаваите / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама и семейството му ще изкарат Коледните празници и тази година на Хаваите. Президентът заминава за Хонолулу веднага след последната за годината пресконференция, която той ще даде в Белия дом.

Посрещането на Коледа на Хаваите е традиция за Обама. Миналата година той обаче бе принуден да отложи заминаването си, защото Сенатът не одобри главния президентски проект - този за реформата в здравеопазването. Сега Обама пак закъснява с отпътуването си за Хонолулу - този път заради ратификацията на американско-руския договор СТАРТ-2, третиращ съкращаването на ядрените и стратегическите нападателни оръжия.

Ратификацията снощи стана факт, така че пред Първия мъж на Америка вече няма пречки да празнува. Обама обаче първо ще говори на пресконференцията за ратификацията на СТАРТ-2 и едва след това ще се качи на президентския самолет Еър Форс 1. На Хаваите вече го чакат съпругата му Мишел и дъщерите му Малия и Саша, заминали преди няколко дни, уточнява БГНЕС.

Обама, който е роден на Хаваите, живее там до 6-годишна възраст, след което майка му и вторият й съпруг го взимат със себе си в Индонезия. През 1971 г. бъдещият президент на САЩ, вече 10-годишен, се връща в Хонолулу, където живее при баба си и дядо си до завършването си на гимназия.