Глобалното затопляне увеличава броя на тропическите бури
Глобалното затопляне увеличава броя на тропическите бури / БГНЕС

Глобалното затопляне увеличава броя на облаците в тропическите зони, в резултат на което възникват бури и обилни дъждове, сочи научно изследване, публикувано от НАСА и цитирано от АФП.

Хармут Ауман, учен от американската космическа агенция Jet Propulsion Laboratory (JPL) е изследвал в продължение на пет години данните, получени с помощта на уред с ултрачервени лъчи, измерващ облаците в тропическите области, които предизвикват проливните дъждове.

„Г-н Ауман и неговият екип установиха много ясна връзка между честотата на тези облаци и сезонните вариации на средната температура на повърхността в тропическите зони в близост до океаните“, съобщи JPL със седалище във Пасадена, в североизточните околности на Лос Анджелис.

„С всяко нарастване на средната температура на повърхността с 1 градус учените наблюдавали увеличение с 45 процента на облаците във високите части. Като се има предвид, че сега климатът се затопля с 0,13 градуса на десетилетие, изследователският екип е установил, че тропическите бури ще се увеличат с 6 процента на десетилетие“, съобщи същият източник, цитиран от БГНЕС.