/ iStock/Getty Images
Видепозаписи, показващи как 18-метров робот се движи на пристанището в Йокохама, Япония, са гледани повече от шест милиона пъти миналата седмица, съобщи Ройтерс.

Роботът ще е основен експонат в туристическата атракция "Гъндам Фактори Йокохама", която трябваше да отвори врати през октомври, но заради пандемията ще заработи на 19 декември.

Видеозаписите са направени от потребителя на Туитър @yoshi115t и показват част от тестовете за движение на белия робот Гъндам. Той тежи 25 тона и на кадрите се вижда как излиза от склад на пристанището, след това коленичи и изпъва ръка, за да посочи небето.
 

В парка ще има лаборатория, със зала за изложби и кафене. "Гъндам Док Тауър" ще дава възможност на посетителите да разгледат лицето и тялото на робота.

В края на 70-те години в Япония се появи анимационната поредица "Гъндам" за огромни бойни роботи, пилотирани от хора. Поредицата стана популярна в целия свят, появиха се играчки, вдъхновени от нея. Франчайзът е на "Бандай Намко холдингс Инк". Компания "Яскава Електрик груп" и производителят на индустриални роботи

"Набтеско корп" са сред фирмите, които са произвели частите за гигантския Гъндам в Йокохама.
БТА