/ / Gulliver/Getty Images
Милиарди фенове по света отбелязват Деня на "Междузвездни войни" - неофициално честване на култовата космическа сага, пише в. "Дейли стар".

Парламентът в Калифорния обаче обяви официално 4-и май за Ден на "Междузвездни войни" в четвъртък в чест на тематичния парк на "Дисни", който ще бъде открит този месец, съобщи Асошиейтед прес. Резолюцията беше приета по предложение на демократа Том Дейли, защото се очаква паркът да носи 14 милиона приходи от данъци на гр. Анахайм.
 

Поредицата, създадена от Джордж Лукас, се сдоби с предана фенска маса след излизането на първия филм през 1977 г.

Традицията да се отбелязва Денят на "Междузвездни войни" няма комерсиален аспект, пише в. "Дейли стар". Честването е просто начин поклонниците на космическата сага да засвидетелстват предаността си. Въпреки че не стои зад инициативата, компанията "Лукасфилм" подкрепя феновете.
 

На този ден почитателите обикновено се поздравяват с "Нека четвърти бъде с теб" - заигравка с култовата реплика "Нека Силата бъде с теб" от "Междузвездни войни".

Феновете отбелязват празника, маскирайки се като любимите си персонажи от космическата сага Люк Скайуокър, принцеса Лея, Хан Соло, Дарт Вейдър, Йода, Чубака, Боба Фет - просто за забавление или за участие в тематични конкурси, или с маратонско гледане на филмите от поредицата.
 

Милиони фенове ще използват хаштага #Star Wars Day, за да покажат на света как отбелязват празника.

По случай днешния неофициален Ден на "Междузвездни войни" британският в. "Дейли експрес" припомня няколко любопитни факта за култовата филмова сага:

- Смята се, че поредицата "Междузвездни войни" е вдъхновена от филмите "Телохранител" и "Тайната крепост" на прочутия японски режисьор Акира Куросава.

- Наименованието "джедай" на рицарите от Джедайския Орден идва от "джидай-геки" - японските исторически филми за самураи.

- Рожденият ден на създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас не е на 4 май, а на 14 май.
 

- Във филма "Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха" - първия хронологично, но четвърти по реда на създаването им, учителят Йода има по три пръста на краката, докато куклата, използвана в "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите", както и дигиталният модел от "Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите", са с по четири пръста.

- Лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн.

- През 2011 г. възпоменателни монети "Междузвездни войни" стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе.
 

- Името на симпатичния робот Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното.

- Дизайнът на кораба "Хилядолетния сокол" е вдъхновен от хамбургер.
БТА