Елизабет Втора e сред най-влиятелните пенсионери на Острова
Елизабет Втора e сред най-влиятелните пенсионери на Острова / снимка: Reuters, архив

Какво е общото между кралица Елизабет Втора, Алекс Фъргюсън и Мик Джагър? Всички са включени в класацията на най-влиятелните пенсионери на Острова.

Класацията, съставена от благотворителната организация WRVS, цели да опровергае погрешното схващане, че възрастните хора са "бреме за обществото". Освен 85-годишната кралица, 70-годишния сър Алекс и 67-годишния Джагър, журито включило в класацията 93-годишната писателка Даяна Атил, 69-годишната Делия Смит, чиято книга "Хитрини при готвенето" се превърна в най-бързо продаваната кулинарна книга на всички времена.

В подреждането на най-влиятелните пенсионери попадат още 70-годишният лорд Робърт Уинстън, определен за "пер на годината" от колегите му парламентаристи през 2008 година, 68-годишният Майкъл Палин, който стана президент на Кралското географско дружество през 2009 година, и Дейвид Атенбъроу на 85 години, чиято журналистическа кариера продължава повече от 50 години, посочва БГНЕС.

"Мярка за обществото е как то възприема възрастните хора, а във Великобритания има прекалено много негативни нагласи към възрастните, на тях се гледа като на товар за обществото, бреме за следващото поколение. Но това просто не е вярно. Нашата класация показва изключителния обществен и културен принос, който имат възрастните хора и беше изключително трудно да определим 66-те имена, които да включим в класацията, тъй като има толкова много талант, принос и влияние на възрастните хора във Великобритания", съобщи изпълнителната директорка на WRVS Лин Бери.