Еквадорец печели конкурс за сиеста с хъркане 70 децибела
Еквадорец печели конкурс за сиеста с хъркане 70 децибела / www.sxc.hu, архив

Шейсет и две годишен еквадорец успя да се абстрахира от гъмжилото в мадридски мол и спа достатъчно дълго и дълбоко, за да стане победител в първия шампионат по сиеста в Испания, предаде Асошиейтед прес.

Организаторите обявиха безработния Педро Лопес за шампион, след като той спа 17 минути, при това много дълбоко, а хъркането му достигна 70 децибела - равняващи се горе-долу на висок човешки говор. Това му спечели допълнителни точки и той измести
от първото място прекия си съперник, макар че той спа с една минута повече, пише БТА.

"Толкова съм щастлив да бъда първият шампион", каза Лопес, докато прибираше наградата от 1000 евро. Той обясни, че никога не пропуска следобедната дрямка.

Деветдневният конкурс беше организиран от създадена неотдавна Асоциация на приятелите на сиестата и беше спонсориран от търговски център в Мадрид. Целта му бе да възроди този свързван с Испания обичай, който е на път да изчезне под натиска на модерните времена, но който се смята за много полезен за здравето.

Всеки от 360-те участници в конкурса имаше на разположение 20 минути да подремне на яркосиня кушетка в мола. Лекар установяваше с устройство за мерене на пулса колко дълго е спал. Съдия раздаваше точки за оригиналност на позата и пижамата, както и за способностите за хъркане.

Д-р Лила Куекас, която следеше състезателите, съобщи, че близо 30 на сто от тях са успели да задрямат, въпреки шума от кикотещи се младежи, викащи по децата си родители и силната поп музика, която се носела от повечето магазини в мола. Организаторите вече обсъждат възможността следващи издания на конкурса да се състоят в чужбина.