Едамаме, младата соя, е популярна храна в азиатската кухня. Освен заради вкуса си тя става известна по целия свят и заради своите ползи за здравето. Този зеленчук е богат на хранителни вещества и предлага много здравословни ползи.
Едамамето е богато на протеини, като съдържат всички основни аминокиселини, които тялото ни се нуждае. Това го прави отличен източник на растителни протеини за вегетарианци и вегани. Така се превръща в идеална добавка към хранителния режим и на спортуващите хора, които се нуждаят от повече протеини за възстановяване след тренировка.
Освен протеини, едамамето съдържа важни витамини и минерали като витамин К, фолиева киселина, желязо, калций и магнезий. Витамин К е отговорен за здравето на костите и кръвоносната система, докато фолиевата киселина е важна за здравето на нервната система и за правилното развитие на плода по време на бременност.
Едамаме съдържат и антиоксиданти, които помагат на организма да се бори със свободните радикали и да предпазва клетките от увреждания. То също така е богато на диетични фибри, които помагат за подобряване на храносмилането и поддържане на здравословното тегло.
Консумацията на едамаме може да помогне и за намаляване на нивата на холестерол в кръвта и за подобряване на сърдечно-съдовата система.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня.