Джон Батист
Джон Батист / Gulliver/Getty Images
Джон Батист - музикант от афроамерикански произход, изявяващ се в различни жанрове, спечели водещия приз за албум на годината на церемонията за наградите "Грами", която включваше изненадващ призив на украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. 

Батист, който е бендлидер в късното шоу на Стивън Колбер, получи общо пет отличия, в това число топ наградата за джаз албума си "We Are", вдъхновен от движението "Животът на чернокожите има значение".
 
Останалите призове на Джон Батист, който водеше по номинации с 11 на брой, са за най-добро музикално видео за "Freedom" - ярък трибют за Ню Орлиънс, и награда за композицията и аранжимента на песните за анимацията "За душата" на "Пиксар"



Дуото "Силк соник" в състав Бруно Марс и Андерсън Паак спечели другите две водещи награди "Грами" - за песен и запис на годината за хита си "Leave the Door Open", вдъхновен от 70-те години на миналия век.

Силк соник
Gulliver/Getty Images

Деветнадесетгодишната тийн сензация Оливия Родриго, прочула се със сърцераздирателната балада "Drivers License" от дебютния й албум "Sour", спечели четвъртата водеща награда за най-добър нов изпълнител. Към нея певицата прибави още две отличия.

Оливия Родриго
Gulliver/Getty Images

Един от ключовите моменти на церемонията беше включването на президента на Украйна Володимир Зеленски, което контрастираше с радостната атмосфера на наградното шоу. 

"Какво се противопоставя най-много на музиката? Мълчанието на разрушените градове и убитите хора. Запълнете тишината с вашата музика. Подкрепете ни по всеки възможен начин. С всичко друго, но не и с мълчание", призова Зеленски в предварително записаното си послание. 

Церемонията за наградите "Грами" - водещите отличия в света на музиката, трябваше да се проведе през януари, но беше отложена заради увеличаването на случаите на зараза с COVID-19. Шоуто освен това беше преместено от Лос Анджелис в Лас Вегас. Звездите преминаха по червения килим, а хиляди зрители препълниха залата, за разлика от миналата година, когато събитието беше на открито пред малобройна публика.
 
БТА