Много изобретения и артефакти са открити в Близкия Изток, а някои от съвременните машини дори имат и древни еквиваленти.

Най-старата машина за засичане на земетресения е открита в Китай.

През 132 г. китайският математик и астроном Джан Хън създава най-древния сеизмограф, който не само отчитал наличието на земетресение, но и можел да определя посоката на тези природни явления.

земетресение
ThinkStock/Getty Images

Сеизмографът представлявал изцяло изработен от мед съд, подобен на урна, с махало, монтирано в центъра на съда. Той бил украсен с драконови фигури, като техните глави сочели осемте посоки на света. Всяка драконова глава имала медно топче в устата си. В основата на урната, под фигурките на драконите, били разположени осем медни жаби с вдигнати глави и разтворени уста, сочещи към драконовите глави.

При земетресение се задействала система от махала във вътрешността на купата и от устата на драконите подало метално топче в устата на жаба, намираща се под дракона. Чувал се звук, който известявал за земетресението, а в зависимост от това, от кой дракон е паднало топчето, се определяло и в коя посока е земетресението.

сеизмогроф
netinfo

Джан Хън бил учен и изобретател и упорито твърдял, че земетресенията не са признаци на гнева на небето, а природни бедствия.

Според легендата той показал изобретението си на китайския император и му посочил, че е имало земетресение с нисък магнитуд на запад от столицата.

Вижте най-силните земетресения в България

През 2005 година екип от учени решава да използва сеизмографа, за да установят дали той действително работи. Данните, които събрали от тази древна машина, по нищо не отстъпвали на съвременните уреди.

И още по темата за изобретенията:

Българските изобретения, които промениха света

Пет от най-лудите изобретения, за които не знаете (ВИДЕО/СНИМКИ)

Кое е най-желаното изобретение за следващите 100 години?

Пет египетски изобретения, които ползваме и до днес (ВИДЕО)