Добре опеченото месо на скара е вредно
Добре опеченото месо на скара е вредно / netinfo
Червеното месо на грил, барбекюто и липсата на зеленчуци и плодове в хранителния режим увеличават риска от рак на стомаха. От него само през 2006 г. в Италия са се разболели 13 000 души, а 8000 са починали, съобщи вестник „Стампа“.

ProntoSofia отбелязва, че истинска тревога за риска от яденето на месо на грил е надал Еваристо Майело, шеф на Отдела за онкохематология в болницата във Фоджа. Според него първото условие за избягване на болестта е следването на правилен хранителен режим. Той включва консумирането на голямо количество зеленчуци и плодове, ограничаване на пакетираните и консервираните продукти, на алкохола и на цигарите. Ако пък се яде месо на грил, за предпочитане е да не е много опечено.

В Южна Италия, където се ядат много повече зеленчуци от Северна Италия, случаите от рак на стомаха са много по-малко. Сред най-поразените области са Умбрия, Ломбардия, Тоскана, Емилия-Романя и Марке. В Южна Пулия например има с 32 на сто по-малко случаи на гастро-чревни тумори.