До какво водят недоспиването и прекомерният сън
До какво водят недоспиването и прекомерният сън / ThinkStock/Getty Images

Хората, които не си набавят правилното количество сън, са изложени на повишен риск от инсулт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на германско проучване.

Авторите му от университетската болница в град Есен са открили, че както недоспиването, така и прекомерният сън са свързани с опасност от мозъчен удар.

Ето до какво води липсата на сън при жените

Изследователите отбелязват, че се увеличават проучванията, установяващи зависимост между разстройствата на съня като безсъние или сънна апнея, и риска от инсулт.

На базата на резултатите от проучването специалистите препоръчват хората, които вече са прекарали инсулт или мини-инсулт, известен още като преходна исхемична атака, да бъдат изследвани за разстройства на съня.

Спете толкова, колкото иска тялото ви

"Въпреки че нарушенията на съня са често срещани след инсулт, много малко пациенти се изследват за тях. Това обаче трябва да се промени, тъй като за хората с разстройства на съня опасността от повторен мозъчен удар или други негативни последствия е по-голяма, отколкото за индивидите, които нямат проблеми със съня", казва д-р Дирк Херман от изследователския екип.

Вижте още по темата за съня:

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Какво става, когато спим на ново място?

Ето как се отразява недоспиването на жените

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

Как правилно да наваксваме със съня?

Кои фактори са пагубни за здравия сън?