/ iStock/Getty Images
Синята светлина на слънчевите лъчи също дава енергия на имунната система
Всеизвестно е, че прекрасното слънчево време повдига духа, но слънцето също така дава тласък и допринася за здравето, пише „Таймс“. В днешната ситуация, и при толкова много хора у дома, е важно да получавате пряка слънчева светлина всеки ден, ако е възможно.

Събирането на слънчев загар води до пристрастяване

Вероятно най-известната полза от слънчевите лъчи са ултравиолетовите (UV) лъчи, които синтезират витамин D в откритата кожа, важен за здрави кости и мускули, а вероятно и за укрепване на имунната система. По това време на годината нивата на ултравиолетовите лъчи се увеличават достатъчно силно в обедните часове, за да може организмът да започне да произвежда витамин D. И това е особено важно след зимата, когато запасите от витамини на повечето хора са намалели.

iStock/Getty Images

Нараства осъзнаването, че ползите от слънчевите лъчи за здравето надхвърлят тези от витамин D. Децата се нуждаят от UV лъчите на пряката дневна светлина, за да може зрението им да се развие правилно и да избегнат късогледството. Ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина върху откритата кожа понижава кръвното налягане, отделяйки азотен оксид, който помага за разширяване на кръвоносните съдове в тялото. Азотният оксид също играе важна роля в подпомагането на зарастването на рани.

iStock/Getty Images

Изследователите са установили, че синята светлина на слънчевите лъчи също дава енергия на имунната система, съвсем отделно от всеки ефект на витамин D. Синята светлина освобождава водороден прекис в кожата, който активира ключовите имунни клетки, наречени Т клетки. „Установихме, че слънчевата светлина произвежда водороден прекис в Т клетките, което кара клетките да се движат. И знаем, че имунният отговорът също използва водороден пероксид, за да накара Т-клетките да се придвижат към засегнатото място“, казва Джерард Ахърн от Медицински център на университета в Джорджтаун.

Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния

"Всичко това работи в единство", посочва той в коментар на проучването, публикувано в списанието Scientific Reports.

iStock/Getty Images

Цветовете на изгрева и залеза също имат изненадващ ефект върху нашата жизненост и кондиция. Неотдавнашно проучване установи тип клетка в ретината, която открива тези цветове и активира мозъчните центрове, които контролират циркадните ритми (циркадните ритми контролират биологичните функции, като съня, храненето и др.), засилвайки паметта, когнитивната функция и настроението.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС