Бъсеску нарече журналистка мръсна циганка
Бъсеску нарече журналистка мръсна циганка / netinfo

Румънският президент Траян Бъсеску, който оцеля при референдума за отстраняването му от длъжност тази събота, предизвика отново скандал в Румъния, след като нарече журналистка "мръсна циганка".

Бъсеску е произнесъл думите в колата си, в присъствието на съпругата си, след като се е добрал до номера на мобилния телефон на журналистката, която го е "тормозела" в супермаркет в Букурещ. Разговорът, който е записан, беше разпространен от всички медии в Румъния. Държавният глава се извини на журналистката в комюнике, подписано от говорителя му, пише БГНЕС.

В него той твърди, че думите му не са имали за цел да обидят ромската общност в страната. Същевременно Съветът за борба с дискриминацията в Румъния осъди поведението на Бъсеску и го призова да даде обяснение на случая.

Асоциацията Романи Крис, която защитава правата на циганите в страната от своя страна определи поведението на президента като расистко и обидно. Около 20-тина нейни членове, облечени с тениски, с надпис "Мръсна циганка" и снабдени със сапуни и прах за пране, се събраха пред президентството в знак на протест.