Бялата лента е фаворитът на Европейските филмови награди
Бялата лента е фаворитът на Европейските филмови награди / снимкa: БГНЕС

На церемония, състояла се в германския град Бохум в събота вечерта, бяха връчени Европейските филмови награди, като фаворит се оказа филмът "Бялата лента" на австрийския режисьор Михаел Ханеке, предаде Ройтерс.

Лентата на Ханеке взе наградата в категориите за най-добър филм, за най-добра режисьорска работа и за най-добър сценарий. "Бялата лента" се опитва да даде отговор на въпроса в какво се корени нацисткия терор. Лентата вече получи и наградата Златната палма на тазгодишното издание на кинофестивала в Кан през май.

Наградата за най-добра актриса спечели британката Кейт Уинслет за участието й във филма "Четецът", който също разказва за нацистките престъпления през Втората световна война и за опитите на следвоенна Германия да се справи с това тягостно за нея минало. За същата роля Уинслет вече спечели Оскар, британската награда Бафта и германската награда Бамби.

Изгряващата звезда на киното Тахар Рахим спечели наградата за най-добра мъжка роля за участието си в лентата на френския режисьор Жак Одиар "Пророк", разказващ драмата на 19-годишен неграмотен бездомник, озовал се в затвор, контролиран от корсикански престъпен клан.

Тазгодишният голям победител на наградите Оскар - "Беднякът милионер", спечели наградата на европейската публика.

Френската актриса Изабел Юпер получи почетна Европейска филмова награда за цялостно творчество, пише БТА.

Церемонията по връчването на отличията се състоя в Залата на века в Бохум -  културен център, помещаващ се в бивша стоманенодобивна фабрика в града.

Миналата година фаворит на Европейските филмови награди беше италианската мафиотска драма "Гомора".