Балсамирали сърцето на Ричард Лъвското сърце с маргарити и мента
Балсамирали сърцето на Ричард Лъвското сърце с маргарити и мента / снимка: sxc.hu

Френски учени намериха в останките от сърцето на английския крал Ричард I, наречен още приживе Лъвското сърце, маргарити, мента, тамян, мирта, а също живак, креозот и вар, съобщава АП.

Според изследователите съвременниците на Ричард са се опитали да балсамират сърцето на краля и едновременно да му предадат приятен мирис. Освен това те го поставили в специален оловен контейнер. Той обаче не бил херметически и при откриването на сърцето през 1838 г. то се било превърнало в прах.

Изследването на най-старото според някои учени намерено сърце се оказало интересно и от историческа гледна точка. То позволило на експертите да изключат една от версиите за гибелта на краля.

Сега с увереност може да се каже, че арбалетната стрела, с която Ричард бил смъртно ранен през 1199 г. не е била отровна, разкрива БГНЕС.

Ричард Лъвското сърце е управлявал Англия от 1189 да 1199 г. По време на щурм на замък във Франция той бил ранен във врата от арбалет и малко след това починал. Непосредствената причина за смъртта му досега не е установена. Основните версии са заразяване на кръвта и гангрена. Убийството на краля с отровна стрелба било третата по популярност версия.

След смъртта на Ричард Лъвското сърце тялото му било погребано във френското абатство Фонтевро, вътрешните органи - в град Шалю, където загинал, а сърцето се опитали да балсамират и запазят в столицата по онова време на Нормандия град Руан. Именно там при разкопки е намерено сърцето му в средата на XIX век.