Археолози са открили неизвестен досега град на маите в джунглите в южната част на Мексико, който вероятно е бил важно средище преди повече от 1000 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на мексиканския Институт по антропология и история (INAH).

От института съобщават, че градът включва големи постройки с височина до 15 метра, наподобяващи пирамиди, каменни колони, три площада с "внушителни сгради", олтари, предназначени вероятно за обществени ритуали, и други структури, подредени в почти концентрични кръгове.
В града има и игрище за топка. Предиспанските игри с топка са широко разпространени в региона на маите.

Градът, наречен Окомтун, което на езика на юкатекските маи означава "каменна колона", вероятно е бил важно средище за централния равнинен регион на полуострова между 250 и 1000 г. от н.е.

Окомтун се намира в екологичния резерват Баламку на полуостров Юкатан в Мексико и е открит по време на претърсване на до голяма степен неизследван участък от джунглата, по-голям от Люксембург. Търсенето е проведено между март и юни с помощта на технология за въздушно лазерно картографиране (LiDAR).

Цивилизацията на маите, известна със своите усъвършенствани математически календари, обхваща югоизточната част на Мексико и части от Централна Америка. Повсеместен политически колапс става причина за упадъка й векове преди пристигането на испанските конкистадори, чиито военни кампании довеждат  до падането на последната крепост в края на 17-и век.

Съдейки по материалите, извлечени от сградите, Окомтун вероятно е западнал около 800-1000 г. от н.е., отбелязва водещият археолог Иван Спраич. Според него това вероятно е отражение на "идеологическите и демографските промени", довели до колапса на обществата на маите в този регион през десети век.
Елена Христова/БТА